Záhrada v starom sade
Opis lokality
Postupnou kultiváciou starého zanedbaného sadu od roku 2015 vytvárame harmonické prostredie pre nás, aj živočíšnych návštevníkov, množstvo ktorých sa z roka na rok zvyšuje čo do počtu druhov, ale aj kusov. Každým rokom pribudne nové stanovisko - či už sa jedná o jazierko, bylinkový záhon alebo divoký kút. Sme milovníci doma vypestovaného jedla, bylinkového liečenia a domácej kozmetiky, preto takéto, pre nás dôležité potrebnosti, nájdete v každom rohu, či záhone, aj vzájomne premiešané. Od roku 2024 sa venujeme aj pestovaniu kvetín a viazaniu prírodných kytíc, preto pribúdajú mnohé nové druhy kvietkov a to na všetkých stanoviskách.
Adresa:Necpaly č. 182, 03812
Mesto/obec:Necpaly (okr. Martin)
Kraj:Žilinský
Rozloha:1700 m2
Nadmorská výška:510
Druh:sad/rodinná záhrada
Rastlinné druhy:lufa, čierne paradajky, žltý a fialový hrášok, batáty, topinambury, bylinný plamienok, krásnoplodka, imelovník, väčšie množstvo rôznych druhov kosatcov, pivónií, hortenzií, cinií či georgín
Zaujímavosť:prírodné jazierko, "lenivý kompost", hospodárenie s dažďovou vodou, zmiešané polykultúrne záhony, divoké stanoviská, trvalkové výsadby
História:Sme približne 150 rokov stará gazdovská usadlosť so sadom v centre obce. Aktuálne je starý dom prerobený na rodinné bývanie, úspešne využívané aj pôvodné hospodárske budovy a sad pretvorený na perma-prírodnú udržateľnú záhradu s bohatou biodiverzitou.
Otváracie hodiny:piatok 6.6.2025 - otvorené pre ZŠ / MŠ podľa vzájomnej dohody
sobota 7.6. a nedeľa 8.6.2025 - vstupy o 15h
Vstupné:10 EUR dospelí
8 EUR deti od 5 rokov
Služby:
Parkovisko,
Občerstvenie,
Zodpovedná osoba:Iva Štefanidesová
Vlastník:rodina Štefanidesová
Email:zahrada.v.starom.sade@gmail.com
Telefón:0948 535 459
Program počas podujatia
piatok 6.6.2025 - otvorené pre ZŠ / MŠ podľa vzájomnej dohody
sobota 7.6. a nedeľa 8.6.2025 - vstupy o 15h
komentovaná prehliadka záhrady, rady, výmena skúseností
rada Vám pripravím kyticu z aktuálne kvitnúcich kvetov, len poprosím objednávku minimálne deň vopred, ideálne telefonicky alebo mailom.